Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

΄Ερευνα σχετικά με την προτίμηση των νέων στους παραδοσιακούς χορούς

Μέσω του project έχουμε την δυνατότητα να εξετάσουμε και να ερευνήσουμε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει . Η ομάδα μας επέλεξε το project που σχετίζεται με την παράδοση της Θάσου γιατί θεωρούμε πως πρέπει να γνωρίζουμε σε βάθος την ιστορία και την παράδοση του νησιού μας. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τους παραδοσιακούς χορούς και την ενδυμασία . Οι λόγοι που μας ώθησαν να ερευνήσουμε τα παραπάνω δύο θέματα είναι η αγάπη μας για τους παραδοσιακούς χορούς και η συμμετοχή μας σε λαογραφικούς συλλόγους.


Στόχος μας είναι να διασώσουμε και να συμπεριλάβουμε όλες τις πληροφορίες που αναφέρονται στους παραδοσιακούς χορούς και την ενδυμασία . Επίσης σκοπός μας είναι να συνηδειτοποιήσουν οι νέοι πως διατηρώντας την ιστορία κάποιου τόπου διατηρείται και η ταυτότητά του .


Προκειμένου να διερευνήσουμε τα θέματα χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο της συνέντευξης όπου αντλήσαμε πληροφορίες σημαντικές για την εργασία μας . Συγκεκριμένα πήραμε συνέντευξη την κ. Νάτση Βασιλική δασκάλα του λαογραφικού συλλόγου στον Λιμένα Θάσου σχετικά με τους παραδοσιακούς χορούς που χορεύονται αμιγώς από τους Θάσιους καθώς και σε ποια άλλα μέρη της Ελλάδας συναντώνται . Τέλος ρωτήσαμε και την κ. Νίκη Πολυχρονίδου κάτοικος Πρίνου για το σε ποιες περιστάσεις χορεύονταν οι παραδοσιακοί χοροί.

Έτσι μέσα από την εργασία που κάναμε βγάλαμε τα εξής συμπεράσματα :
• Η Θάσος έχει έναν εξαίρετο και πλούσιο πολιτισμό σε χορούς και τραγούδια.
• Η διασκέδαση για τους Θάσιους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους καθώς οι χοροί χρησιμοπιούνταν σε πολλές και διάφορες στιγμές.
• Η ενδυμασία έπαιζε σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην καθημερινότητα αλλά κυρίως σε εκδηλώσεις και γίνονταν με φροντίδα και ενδιαφέρον.
• Αρκετοί νέοι δείχνουν ενδιαφέρουν απέναντι στους χορούς ενώ σημαντικό ποσοστό νεαρών δηλώνουν αδιαφορία γι’ αυτούς .
• Στη σημερινή εποχή οι χοροί και η ενδυμασία αναβιώνουν μέσω των λαογραφικών συλλόγων με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αλλά και στα καρναβάλια που διοργανώνει κάθε χωριό .

Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν :

1. Υπολογιστής . Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, χρήση προγραμμάτων παρουσίασης και σχεδίασης διαγραμμάτων
2. Φωτογραφική μηχανή . Φωτογράφιση ενδυμασιών
3. Βιντεοκάμερα. Βίντεο τους παραδοσιακούς χορούς
4. CD. Βίντεο από χορευτικές εκδηλώσεις.


Αποτελέσματα έρευνας για τους παραδοσιακούς χορούς

- Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 30 μαθητές του Λυκείου .Από αυτά τα άτομα τα 15 ήταν αγόρια και τα άλλα 15 ήταν κορίτσια.
- Οι περισσότεροι μαθητές ήταν της Α΄ λυκείου . 15 άτομα είναι από την πρώτη τάξη , 10 από την δευτέρα και 5 από την τρίτη Λυκείου .
1η ερώτηση: Σας ενδιαφέρουν οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί; Από της πίτες που δημιουργήσαμε φαίνεται ότι τα κορίτσια ενδιαφέρονται περισσότερο. Συγκεκριμένα 52% των κοριτσιών απάντησαν ναι και 0% όχι. Ενώ 37% των αγοριών απάντησαν ναι και 11% όχι.

2η ερώτηση: Γνωρίζεται κάποιους από τους παραδοσιακούς χορούς;
Σε αυτή την ερωτήση επίσης τα κορίτσια γνωρίζουν περισσότερο τους παραδοσιακούς χορούς. 47% των κοριτσιών απάντησαν ναι και 5% όχι. Ενώ 32% των αγοριών απάντησαν ναι και 16% όχι.

3η ερώτηση: Που τους χορεύετε αυτούς τους χορούς;

Καρναβάλια: Εδώ βλέπουμε ότι τα αγόρια χορεύουν περισσότερο από τα κορίτσια. 23% των αγοριών απάντησαν ναι και 31% όχι. Ενώ 15% των κοριτσιών απάντησαν ναι και 31% απάντησαν όχι.

Πανηγύρια: Τα κορίτσια χορεύουν περισσότερο από τα αγόρια. .41% των κοριτσιών απάντησαν ναι και 29% όχι. Ενώ 23% των αγοριών απάντησαν ναι και 18% όχι.

Χορούς: Τα αγόρια χορεύουν περισσότερο από τα κορίτσια σε γενικούς χορούς. 25% των αγοριών απάντησαν ναι και 31% όχι. Ενώ 19% των κοριτσιών απάντησαν ναι και 25% όχι.

Clubs: Τα κορίτσια χορεύουν περισσότερο από τα αγόρια. 14% των κοριτσιών απάντησαν ναι και 29% όχι. Ενώ 0% των αγοριών απάντησαν ναι και 57% όχι.

Διάφορες γιορτές: Τα αγόρια χορεύουν περισσότερο από τα κορίτσια. 7% των αγοριών απάντησαν ναι και 50% όχι. Ενώ 0% των κοριτσιών απάντησαν ναι. και 43% όχι.

Βαπτίσεις: Τα αγόρια χορεύουν περισσότερο από τα κορίτσια. 7% των αγοριών απάντησαν ναι και 50% όχι. Ενώ 0% των κοριτσιών απάντησαν ναι. και 43% όχι.

Εκδηλώσεις: Τα κορίτσια χορεύουν περισσότερο από τα αγόρια. 29% των κοριτσιών απάντησαν ναι και 24% όχι. Ενώ 18% των αγοριών απάντησαν ναι και 29% όχι.

Γάμους: Τα κορίτσια χορεύουν περισσότερο από τα αγόρια. 37% των κοριτσιών απάντησαν ναι και 16% όχι. Ενώ 21% των αγοριών απάντησαν ναι και 26% όχι.ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

-Τα περισσότερα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τους παραδοσιακούς χορούς .
- Οι χοροί χορεύονται στα καρναβάλια , τα πανηγύρια, στα clubs , και σε εκδηλώσεις .
- Τα κορίτσια γνωρίζουν περισσότερους χορούς από ότι τα αγόρια.

Aν θέλετε και εσείς να συμμετέχετε στην ερευνα, μπορείτε να συμμετέχετε πηγαίνοντας στην εξής ιστοσελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου